Nežijme v iluzi, že si volíme nadlidi

27. 01. 2013 14:22:00
Jaké důvody vedly k zavedení přímé volby prezidenta? Argumentů na podporu tohoto kroku existovalo několik. Nejvíce mě však zaujal ten, „že lidi to tak chtěj!“

Začala jsem si tedy klást otázku, proč by lidé měli chtít přímo vybírat svého reprezentanta? Vždyť přeci nemá tolik zásadních pravomocí.

Důvodů může být několik, ale už samotné slovo reprezentant nám vlastně naznačuje odpověď.

Myslím, že jsme znechuceni politiky, kteří nás reprezentují. Jejich drzost už dosáhla mezí, které jsme ochotni tolerovat. Jsou tak líní, že už ani neskrývají svoji aroganci a úplatkářskou povahu. A jsou jeden jako druhý.
To, že postoupili do druhého kola Zeman se Schwarzenbergem, není náhodou.

Proč lidé chtěli Schwarzenberga a Zemana?

Většina voličů Schwarzenberga v něm vidí pravicového politika, který má jako ministr důležité zkušenosti se zahraniční politikou. Je z movité rodiny, která mu jistě dala skvělého morálního západního vychování. Ostatně jeho oblíbený motýlek s dýmkou jsou toho důkazem, že. Má kontakty a dost peněz na to, aby nemusel krást. V neposlední řadě je, jak řekl, budoucím pokračovatelem Václava Havla, který tolik hájil heslo „pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“. Což je, jak všichni chceme - spravedlnost!

Zeman, jak se označil, je levicový politik. Od médií víme, že levicový jsou ti, kteří hájí chudší a manuálně pracující lidi. Staví se tak za většinu obyvatelstva. V politice už je dlouho a tak má zkušenosti a vlastně i nakradeno. Postavil se za Benešovy dekrety, které v nás vyvolaly strach z historie, kterou už nikdy nechceme opakovat.

Co tedy po Prezidentovi vlastně chceme? Překvapivě všichni to samé. Aby nekradl, nelhal, zastupoval nás VŠECHNY, aby nikdy neustoupil z NAŠÍ cesty! Aby byl ten nejlepší z nás! A hlavně, aby se o nás o všechny postaral, takový tatíček! Chceme zodpovědného člověka, morální jistotu!

Problém, je v tom, že jsme každý jiný

Je tolik možných cest, kterými se vydat a každý vidíme tu správnou jinak. Chceme někam patřit ale každý jinam. To, co je, pro jednoho morální nemusí být pro druhého. Přece není člověk ten, který by se zalíbil lidem všem!

Nespoléhejme se na politiky, ani na prezidenta. Nedávejme politikům už více pravomocí, ale vraťme se zpátky k sobě, nikdo jiný za nás nic lepšího neudělá. Morální elity nejsou a nebudou, protože každý bude nejdříve hrabat pro sebe a pak pro druhé. A jestli myslíte, že už si někdo dostatečně nahrabal, nevěřte tomu, hranice se posouvají a my chceme více. Nejen peněz ale i moci! A všichni máme svoji cenu.

Možná, že voláme po morální elitě, protože sami selháváme. Neustále! Každodenně. Ale to je normální, jsme lidi. Nechtějme tedy nadčlověka, který za nás vše vyřeší. Nebuďme líní a snažme se co nejvíce naplňovat náš morální a společenský kodex sami! Už se nespoléhejme na stát a jeho posly!

Autor: Andrea Holopová | neděle 27.1.2013 14:22 | karma článku: 26.79 | přečteno: 1913x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2120
Vysokoškolská studentka oboru politologie a mezinárodní vztahy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...