Andrea Holopová

Tomáš Chrenek – euroskeptik a pravičák!

6. 06. 2013 16:03:51
Rozhovor s Tomášem Chrenkem, podnikatelem a miliardářem slovenského původu. TOMÁŠ CHRENEK říká: TOP09 ani ODS nejsou pravicové strany! Tyto strany jen hájí své osobní zájmy pseudopravicovými hesly!

Vážený pane Chrenku, sledujete aktuální politické dění v České republice?

Sleduji! Teď právě ministr zahraničí označil Ázerbájdžán za diktátorský režim. Tím ale ohrozil export za 2 miliardy eur. To je strašné. Pan Schwarzenberg je prostě na pozici ministra zahraničí nekompetentní osobou. Nelíbí se mi ani spor o diplomata na Slovensku. Co má co Schwarzenberg obcházet ústavu tím, že dosadí někoho do diplomaticky nižší funkce, místo toho, aby se s prezidentem politicky domluvili? Ještě, že to Slováci neberou tak vážně a spíš si z toho dělají legraci. Tyhle žabomyší války mezi Černínem a Hradem mohou mít vážné ekonomické dopady. Nevím, jestli si Schwarzenberg toto dostatečně uvědomuje.

Myslíte si, že paní Klausová by byla vhodným velvyslancem na Slovensku?

Ano, protože vztahy se Slovenskem měla poměrně intenzivní. I díky svému manželovi, který byl prezidentem.

Máte vy sám nějaké politické ambice? Tím, že jste podpořil Jana Fischera v boji o Hrad, jste se veřejně zapojil. Proč?

Předtím jsem se politicky neangažoval. Takže se jen ukázalo, že pro některé věci v politice nemám cit a zkušenost. Fischer byl předsedou úřednické vlády, tehdy na mě udělal dojem, myslel jsem si, že je to slušný člověk. Zjistil jsem však, že je značně politicky neobratný, takže to dopadlo, tak jak to dopadlo.

A co pan Zeman? Jste s ním jako s prezidentem spokojen?

Preferoval jsem Fischera. Ale Miloš Zeman je zkušený matador. Spoustu věcí myslím vyřeší líp, než jak by je řešili ostatní kandidáti. Vůbec mě tenkrát nenapadlo, že by Schwarzenberg postoupil do druhého kola. Je vidět, že výrazný americký vliv udělal v předvolebním boji své. Když jsem si měl vybrat, jestli Schwarzenberg nebo Zeman, volil jsem jednoznačně Zemana! Minimálně z důvodů větší osobní svobody. Panu Schwarzenbergovi by bez urážky prospěl klidný důchod a koneckonců by to prospělo i nám.

Zanedlouho proběhnou další volby. Která z nových stran myslíte, že má šanci obstát?

Myslím, že může uspět strana Andreje Babiše. Andrej Babiš je pracovitý, má jasné vize a emoce k prosazení.

Uspět by mohla i Strana svobodných občanů s Petrem Machem. On je jednoznačně pravicový člověk. Ve většině názorů se s ním shodnu, ale vidím u něj dva hlavní problémy. Jednak, že na politiku nemá dostatek peněz, a za druhé mluví až moc chytře. Většina lidí mu nebude rozumět.

Co říkáte na rostoucí oblíbenost levicových stran?

Myslím, že je to způsobeno třemi faktory. První faktor je mezinárodní. Lidé nechtějí vytvářet, ale chtějí konzumovat. Tenhle životní styl k nám myslím přišel z Ameriky. Druhý problém je politika – reálná pravice v Evropě na vládní úrovni neexistuje. Za třetí, ti co se vydávají za pravici, rozhodně pravicoví nejsou! Jako například TOP09 nebo ODS – to nejsou pravicové strany – oni hájí své osobní zájmy pseudopravicovými hesly! Tyhle strany jsou vnitřně tak demoralizované, jedna korupční aféra vedle druhé jim sráží jejich legitimitu. Jak se může za pravicovou označovat koalice, která zvyšuje daně?

A kdo za to může?

Můžou za to jejich lídři! TOP09 včele s usínajícím Schwarzenbergem – on je všechno jen ne lídr. ODS má „lídra“, se kterým se dostala z 21% úspěšností u voleb k 5%. A do toho ta jejich totální myšlenková prázdnota!

Co si myslíte o EU a o jejím fungování?
EU je socialistický moloch. Evropská unie se zasloužila o zničení pravicových principů. Ostatně stejně jako pan Nečas a jeho vláda. ČR vynaložila spoustu úsilí pro tuto nesmyslnou doktrínu, která obelhala a zbláznila lidi. Myslím, ale že sama uhyne, její „energetický“ přísun nebude věčný!

To, co provedli na Kypru s vklady, hodnotím jako zlodějnu století! Reálné vklady v bankách vkladatelům vyměnili za bezcenné akcie. To je přesný obraz Evropské unie, její falešnosti. To je stejné, jako když komunisti v 50. letech okradli lidi měnovou reformou. EU udělala to stejné!

Co by tedy naší zemi pomohlo?

Tahle země potřebuje lídry a elity. Myslím tím elity myšlenkové, hodnotové. Dnes je tu spoustu podvodníků, kteří se to snaží uchopit, jako např. Janeček, Schwarzenberg, nebo ten pivovarník, ani si nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje. Došlo tu k destrukci hodnot, kdy opět udavačství má být odměňováno, místo toho, aby se zmenšil prostor pro korupci.

Říkáte, že nám chybí elity a lídři. A vy si myslíte si, že by takovým lídrem mohl být pan Babiš? Nebo Petr Mach? ( Když jste zmínil, že mají šanci uspět ve volbách...)

Andrej hodně pracuje. Je pragmatik a ví, jestli doleva nebo doprava. Používá selský rozum a to je pozitivum. Na druhou stranu nemá politickou zkušenost, která je důležitá. Vidíte, jak jsem dopadl já s Fischerem! Petr Mach je jednoznačně pravicový, ale musel by změnit vyjadřování tak, aby mu lidé lépe rozuměli. Šance na změnu a na obnovu pravicových hodnot zde existuje.

Děkuji za rozhovor.

Autor: Andrea Holopová | karma: 31.33 | přečteno: 3111 ×
Poslední články autora