Andrea Holopová

Nespravedlivé ženské kvóty z Bruselu

28. 11. 2013 20:50:00
Když před rokem přišla komisařka EU Redingová s návrhem nařídit minimální podíl 40 % žen ve vedení akciových společností, zaznamenala velkou nevoli od hlavních evropských zemí včele s Německem a Velkou Británií. Aktuálně však tento návrh schválený Evropským parlamentem míří ke konečnému schválení do Rady ministrů, kde se většinovým hlasováním rozhodne, zdali vejde v platnost.

Povinné kvóty, které Redingová vymyslela, mají ženám pomoci ve zlepšení jejich postavení. Jak ale víme, každá diskriminace, ať už ta negativní či pozitivní s sebou přináší komplikace a nespravedlnost. Jedná se přeci o tvrdý zásah do soutěže mezi různými skupinami lidí. Lidi se přeci nedělí jen na muže a ženy, ale i na starší a mladší, dělí se dle barvy pleti, dle národnosti, dle sexuální orientace a jiných dalších znaků. Proč ti nemají nárok na povinné zastoupení se ve firmách? Co by s tím komisařka dělala, pokud by se i oni přihlásili o vyrovnání? Je zajímavé, že ji trápí jen tato genderová záležitost.

Pokud v Lucembursku nebo v jiné zemi chtějí tyto upřednostňovací nebo jiné kvóty, nechť si je do svých zákonů přidají. Pokud ale s nimi Česká republika či Velká Británie nesouhlasí, neměly by k tomu být nuceny.

Zajímavé taky je, že se tento návrh opírá o Listinu základních práv EU, ze které jsme my jako Česká republika měli dostat výjimku. Na setkání Evropské rady nám ji tehdy vyjednal na základě Klausova požadavku tehdejší premiér a nyní ministr financí Jan Fischer. Výjimka měla být připsána k přístupové smlouvě s Chorvatskem, ale bohužel nic takového v té smlouvě nenajdeme.

Co dalšího nás ještě čeká?

Může se zdát, že se v tomto případě jedná jen o velké firmy, kterých je málo. Nezapomínejme ale, že s jídlem roste chuť a jak se jeví, Evropská komise našla zalíbení v tom regulovat, co se dá. Dřív nebo později by se nám mohlo stát, že Evropská komise nařídí povinné genderové vyrovnání všude, kde uzná za vhodné, a to už je velký zásah do svobod nás všech. Doufejme tedy, že náš ministr bude hlasovat proti návrhu, ostatně jak už Česká republika svým podpisem přislíbila.

Autor: Andrea Holopová | karma: 23.72 | přečteno: 1095 ×
Poslední články autora