Turci budou moci do EU bez víz výměnou za uprchlíky

Evropská unie a Turecko stihly na konci roku podepsat dohodu, která zahajuje jednání o bezvízovém styku. Výměnou za možnost cestovat do EU bez víz má Turecko přijmout zpět ilegální přistěhovalce. Ti míří do EU přes Turecko zejména z válkou sužované Sýrie.  

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan označil tento akt za milník vztahů mezi Tureckem a Evropskou unií. Turecko je totiž kandidátskou zemí EU, o členství požádalo už v roce 1987 a od roku 2005 s ním EU vede přístupové rozhovory, které však váznou. Mít bezvízový styk a volný obchod s EU je tak pro Turecko lákavou alternativou členství.

EU trápí ilegální přistěhovalci

Zejména Bulharsko se potýká s přílivem uprchlíků z válkou sužované Sýrie. V Sýrii totiž několik let probíhá občanská válka, kde na jedné straně stojí vládní oddíly socialistického prezidenta Bašára Asáda a proti němu bojuje směs odpůrců od radikálních muslimů po zastánce demokracie. Válka vyhání ze země celé rodiny a část z nich se snaží dostat přes Turecko do Evropské unie, ve které čekají vlídnější zacházení a možnost začít nový život.

Bulharsko zahájilo stavbu třicet kilometrů dlouhého plotu v horách při hranicích s Tureckem. Plot má zabránit přílivu uprchlíků.

Příliv uprchlíků do Bulharska vzrostl poté, co podobný plot postavilo Řecko, druhý evropský soused Turecka.

V Bulharsku je nyní na deset tisíc syrských uprchlíků, které vláda ubytovává v nouzových táborech, které mají nedostatečnou kapacitu a špatná sociální zařízení.

Obě strany, Evropská unie a Turecko, tak mají značný zájem se dohodnout.

Autor: | pátek 27.12.2013 19:30 | karma článku: 14,63 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Ještě, že máme Nadlidi! Elitě zdar!

15.12.2013 v 18:35 | Karma: 27,82

Inflace ve Venezuele vyvolává násilí

12.12.2013 v 10:00 | Karma: 21,15

Nespravedlivé ženské kvóty z Bruselu

28.11.2013 v 20:50 | Karma: 23,87