Autoritářsky, nebo demokraticky – strany sestavují kandidátky

Politické strany sestavují kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Jakým způsobem strany své kandidáty vybírají? Některé demokraticky, některé autoritářsky. 

Nejméně demokraticky, autoritářsky, sestavují kandidátky v Hnutí úsvit a v hnutí ANO. V Úsvitu o kandidátce jednoduše rozhodlo čtyřčlenné předsednictvo, v hnutí ANO předseda, místopředsedové a zástupci krajských organizací. Výběr kandidátů je v tomto případě v podstatě v rukou předsedů coby neomezených vládců.

V TOP 09, ODS a Straně zelených navrhují kandidáty místní organizace a kandidátku pak hlasováním schvaluje stranický výbor. Výběr kandidátů je v tomto případě tradičně předmětem mnoha zákulisních dohod a čachrů.

Tyto strany sice mluví o „primárkách“ a o výběru kandidátů „odspoda“, ale ve skutečnosti zde demokratické principy mnoho prostoru nemají.

U lidovců prvních deset kandidátů volil sjezd strany, kde mohou hlasovat delegáti z jednotlivých okresů. V KDU-ČSL tak funguje při výběru určitá forma vnitrostranické demokracie, i když běžný člen strany nemá na výběr kandidátů přímý vliv.

Nejdemokratičtěji vybírají kandidáty Svobodní a Piráti. U Pirátů zvolili přes internet členové prvních pět kandidátů. Strana svobodných občanů vybírala všechny kandidáty v tzv. primárkách, kde volí nejen všichni členové, ale i zaregistrovaní příznivci.

Primárky mají největší tradici ve Spojených státech, kde se do výběru kandidátů jednotlivých stran zapojují miliony voličů.

Zastánci primárek zdůrazňují, že zapojení širokého počtu členů a příznivců zabraňuje korupci a tomu, aby se strana vzdálila zájmům svých voličů. 

Autor: | neděle 23.2.2014 20:00 | karma článku: 17,04 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Ještě, že máme Nadlidi! Elitě zdar!

15.12.2013 v 18:35 | Karma: 27,82

Inflace ve Venezuele vyvolává násilí

12.12.2013 v 10:00 | Karma: 21,15

Nespravedlivé ženské kvóty z Bruselu

28.11.2013 v 20:50 | Karma: 23,87